Je kent waarschijnlijk al de 2mg-regel: om de bescherming te krijgen die op de verpakking staat, moet je een laag van 2mg per cm² van je huid aanbrengen. Voor het gezicht betekent dit ongeveer 1,2 ml zonnebrandcrème of 1/3 theelepel. Dit is vooral belangrijk onder de middagzon, omdat een te dunne laag zonnebrandcrème je huid onbeschermd laat terwijl de zon extreem agressief is. De zon is de belangrijkste oorzaak van couperose, pigmentatie, vroegtijdig verlies van huidelasticiteit en rimpels; met andere woorden, photoaging. Helaas heeft de huid niet veel nodig — zelfs één keer verbranden kan photoaging veroorzaken, en één week zonnebaden in onze twintiger jaren kan gevolgen hebben in onze late dertiger jaren. Daarom geloven we bij SKINLIST dat zonnebaden tijdens de middaguren, van 11.00 tot 17.00 uur, zelfs met zonnebrandcrème, voor niemand een goed idee is.

Maar waarom zou ik niet zonnebaden, zelfs met zonnebrandcrème? Het punt is: SPF blokkeert niet 100% van de ultraviolette (UV) stralen. SPF15 blokkeert bijvoorbeeld slechts 93% van de UVB-stralen, terwijl SPF50 98% blokkeert. Het is dus onmogelijk om de huid voor 100% te beschermen tegen alle UV- en andere stralen, en zelfs die 1% die niet kan worden geblokkeerd door zonnebrandcrème is genoeg om huidcellen te beschadigen. Daarom is het belangrijk om altijd in de schaduw te blijven op het strand, zonnebrandcrème met SPF50 te gebruiken en regelmatig opnieuw aan te brengen.

Goed nieuws: zelfs in dat geval zal je bruin worden, maar het zal mooi en gezond zijn. UV-stralen weerkaatsen op meerdere oppervlakken en bereiken onze huid zelfs in de schaduw. Ons lichaam produceert ook vitamine D in de schaduw.

Maar genoeg over het strand; niet iedereen woont dicht bij de zee, en de meesten van ons brengen hun leven door in de stad. Dus, hoe en wanneer moet je hier zonnebrandcrème gebruiken? Nu is het tijd om je de term UV-index uit te leggen.

De UV-index is een numerieke indicator van het niveau van UV-straling van zonlicht dat het aardoppervlak bereikt. Een hogere UV-index duidt op een grotere potentiële impact op onze gezondheid in het algemeen en de huid in het bijzonder. Het is verbazingwekkend eenvoudig om de huidige UV-index te zien — deze staat in elk weerbericht.

De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt aan om zonnebrandcrème te gebruiken vanaf een UV-index van 3, maar na grondig onderzoek van de literatuur raden wij aan om te beginnen bij 2, vooral als je lichte ogen en een lichte huid hebt. Dus de regels zijn eenvoudig:
- Als de UV-index 2 of hoger is en je bent meer dan 20 minuten in de zon, is zonnebrandcrème nodig voor het gezicht.
- Over het algemeen is SPF30 voldoende voor gebruik in de stad, maar SPF50 is beter voor op het strand.
- Gemiddeld moet je 1,2 ml zonnebrandcrème op je gezicht aanbrengen, wat ongeveer 1/3 theelepel is.
- Voor elk deel van het lichaam moet je "2 vingers" zonnebrandcrème aanbrengen, of 20 ml voor het hele lichaam.
- Als je de hele dag buiten bent, moet je de zonnebrandcrème opnieuw aanbrengen zoals aangegeven op de verpakking (meestal elke 2 uur).
- In stadsomstandigheden is één keer aanbrengen van zonnebrandcrème voldoende.
- Zonnebrandcrème moet altijd de laatste stap in je huidverzorgingsroutine zijn en de eerste stap in je make-uproutine.

Best makkelijk, toch? In het vorige artikel hebben we uitgelegd over UV-filters en je richtlijnen gegeven voor deze vier geweldige producten:
- Heliocare 360° Mineral Tolerance Fluid SPF50 — voor de gevoelige huid en voor degenen die niet van chemische filters houden
- Heliocare 360° A-R Emulsion SPF50 — voor de huid met couperose of rosacea
- Medik8 ADVANCED DAY ULTIMATE PROTECT SPF50 — het beste voor een anti-aging strategie
- Medik8 DAILY RADIANCE VITAMIN C C-Tetra Cream SPF30 Two-in-One Moisturiser — een geweldige optie voor degenen die van korte regimes houden en dol zijn op vitamine C

Nu is het tijd voor de rest van onze zonbeschermingscollectie:

 

Instytutum SUNSCRIPTION DARK SPOT DEFENCE SPF50

 

Het is een getinte zonnebrandcrème met een veelzijdige kleur die geschikt is voor de blanke huid en alleen chemische filters bevat. SUNSCRIPTION DARK SPOT DEFENCE is een uitstekende keuze als je last hebt van pigmentatieproblemen, aangezien Brassica Rapa Root Extract helpt donkere vlekken te verlichten en je huid te beschermen tegen de zon. De textuur van Instytutum SUNSCRIPTION DARK SPOT DEFENCE is licht en niet vettig, waardoor het geschikt is voor alle huidtypen, van droog tot vet.

 

Heliocare 360° Pigment Solution Fluid SPF50


Dit product is onze bestseller — een lichte, licht getinte zonnebrandcrème die chemische en fysieke UV-filters combineert. Het is speciaal ontworpen om hyperpigmentatie te bestrijden. Het bevat het krachtige ingrediënt niacinamide, dat een van onze favorieten is voor het verminderen van overtollig pigment. Door de aanwezigheid van niacinamide kun je na het aanbrengen een lichte tinteling ervaren. Dit verdwijnt meestal na 5 minuten en is volkomen normaal, aangezien niacinamide de bloedcirculatie bevordert, wat een extra voordeel van dit product is. Heliocare Pigment Solution Fluid is water- en zweetbestendig, dus het is perfect voor zowel de stad als het strand.

 

Medik8 ADVANCED DAY TOTAL PROTECT SPF30


Dit product past perfect bij het age-well concept — het bevat alles wat je nodig hebt om je huid niet alleen te beschermen tegen UV- en andere stralen, maar ook tegen glycatie en vervuiling. Medik8 ADVANCED DAY TOTAL PROTECT SPF30 bevat uitsluitend chemische filters, waardoor het transparant en niet-vettig is, en daarmee de perfecte keuze voor het stadsleven. Als je geen specifieke huidproblemen hebt en betrouwbare bescherming onder je make-up wilt, is dit het ideale product voor jou.

 

Heliocare 360° Age Active Fluid SPF50


Licht getint en iets meer gepigmenteerd dan Heliocare Pigment Solution Fluid, is deze zonnebrandcrème perfect voor een mooie veroudering, het biedt bescherming, hydratatie en houdt de huid gezond en stralend. Het belangrijkste verschil is dat deze water- en zweetbestendig is, dus "welkom op het strand". In wezen dient het zowel als zonnebrandcrème als een lichte foundation in één. Blijf erbij als je meteen een egale huidtint wilt en geen andere problemen hebt behalve rimpels. Het bevat zowel fysieke als chemische filters.

 

Heliocare 360° Gel Oil-free SPF 50


Hier komen we bij de huid met problemen en deze zonnebrandcrème is gericht op de huid met acne. De afwezigheid van oliën maakt het zo geschikt mogelijk. Het helpt de talgafscheiding te reguleren en heeft een matterend effect, de fluwelen finish is zo goed voor een vette huid die gevoelig is voor acne. Heliocare 360° Gel Oil-free is getint om puistjes te bedekken en bestaat uit een mix van chemische en fysieke UV-filters. Het is niet waterbestendig, dus ga er niet mee zwemmen, en als je acne hebt, raden we aan om tijdens de vakantie over te schakelen naar de Heliocare 360° Mineral Tolerance Fluid.


 

Heliocare 360° SPORT Transparent Stick SPF50


De laatste ster uit onze collectie is voor degenen die van sporten houden of andere buitenactiviteiten doen waarbij je vaak opnieuw moet aanbrengen, maar je handen niet zo schoon zijn. Ook, als je niet houdt van het gevoel van zonnebrandcrème resten op je vingers na het aanbrengen — wij ook niet. Omdat het een stick is, kun je het aanbrengen en opnieuw aanbrengen zelfs met handschoenen aan (een handige tip voor wintersporten). Zoals elke goede sport-zonnebrandcrème is het water- en zweetbestendig, gebruikt het alleen chemische filters, en blijft het goed op je huid zitten, zodat je zo goed mogelijk beschermd bent. Breng het royaal aan, want met Heliocare 360° SPORT Transparent Stick is het onmogelijk om 1,2 ml te meten — dus wrijf het meerdere keren heen en weer over je gezicht, hals en decolleté.


 

Nou, dat is alles voor nu. Bedankt voor het lezen. Als je een persoonlijk zonbeschermingsregime en productaanbevelingen voor jouw levensstijl en locatie nodig hebt, aarzel dan niet om gebruik te maken van onze consultatiedienst.

1. Schmalwieser AW, Klotz B, Schwarzmann M, Baumgartner DJ, Schreder J, Schauberger G, Blumthaler M. The Austrian UVA-Network. Photochem Photobiol. 2019 Sep;95(5):1258-1266. doi: 10.1111/php.13111. Epub 2019 Jun 6. PMID: 31017671; PMCID: PMC6852124. Vitamin D Irradiance in Summer Shade and Sun.


2. Sena LM, Zappelli C, Apone F, Barbulova A, Tito A, Leone A, Oliviero T, Ferracane R, Fogliano V, Colucci G. Brassica rapa hairy root extracts promote skin depigmentation by modulating melanin production and distribution. J Cosmet Dermatol. 2018 Apr;17(2):246-257. doi: 10.1111/jocd.12368. Epub 2017 Jul 3. PMID: 28670794.